Planowanie przebiegu pracy

Planowanie przebiegu pracy

Aranżacja kuchni wiąże się z licznymi problemami dotyczącymi nie tylko stylu, ale też układu, który musi być dopasowany do parametrów pomieszczenia. Wyróżnia się następujące propozycje planowania:

- kuchnia z wyspą jest coraz częściej wykorzystywanym rozwiązaniem aranżacyjnym. Umożliwia stworzenie otwartej przestrzeni w mieszkaniach, w których salon, kuchnia i jadalnia łączą się ze sobą. Co więcej, kuchnia z wyspą jest efektowna oraz skraca dystans między urządzeniami AGD. Wyspa oddziela kuchnię od salonu tylko optycznie, a osoby przygotowujące posiłki mają kontakt z tymi przebywającymi w salonie. Wyspa stanowi także dodatkowe miejsce na szafki. Takie rozwiązanie sprawdzi się jednak w dużych pomieszczeniach, a wyspa znacznie zmniejsza powierzchnię w części przeznaczonej na kuchnię.

- kuchnia w kształcie litery U najczęściej wybierana jest do pomieszczeń w kształcie prostokąta. Umożliwia doskonały przebieg pracy przy zachowaniu krótkich dystansów. Zaletą takiego wariantu jest możliwość ulokowania w nim dużej liczby szafek, jednak należy pamiętać o konieczności wykorzystania szafek narożnych. Ponadto taka aranżacja wymaga dużej powierzchni. Innym wariantem kuchni w kształci litery U jest, poszerzona o dodatkowy blat, kuchnia w kształcie litery G. Podczas aranżacji kuchni w kształcie litery U i tej w kształcie litry G należy zwrócić uwagę na odległość pomiędzy meblami równoległymi, która powinna wynosić 100-110 cm.

- kuchnia w kształcie litery L może być zrealizowana zarówno na małej, jak i większej powierzchni. Ten wariant jest uniwersalny i najchętniej wykorzystywany. Taka kuchnia może być połączona z jadalnią, ponieważ duża przestrzeń pozwala na wstawienie stołu. Główną wadą tego rozwiązania jest duży dystans pomiędzy urządzeniami. Podobnie jak w przypadku kuchni w kształcie litery U jest tutaj konieczność użycia szafek narożnych, co nie sprzyja funkcjonalności pomieszczenia.

- kuchnia jednorzędowa uchodzi za najmniej funkcjonalny wariant. Nie pozwala na wykorzystanie wielu szafek, przez co nie jest pojemna. Sprawdzi się jednak w bardzo małych lub wyjątkowo wąskich pomieszczeniach.

- kuchnia dwurzędowa najczęściej realizowana jest na długiej i szerokiej powierzchni, ponieważ skutecznie ją zwęża. Taka kuchnia jest pojemna, jednak sprzyja pracy tylko jednej osoby. Przy wyborze tego wariantu należy pamiętać o tym, aby pomiędzy meblami równoległymi zachować odległość 100-110 cm.

Przy aranżacji kuchni kluczowe jest pojęcie trójkąta roboczego zwanego również trójkątem ergonomicznym. Zasada ta polega na ustawieniu trzech głównych elementów wyposażenia kuchni na wierzchołkach trójkąta równobocznego. Dzięki temu lodówka, płyta kuchenna/piekarnik i zlewozmywak znajdują się niedaleko siebie, co sprzyja funkcjonalności pomieszczenia, ponieważ odległości pokonywane podczas przygotowywania posiłków są zmniejszane. Reguła trójkąta roboczego zakłada, że dane urządzenia powinny być usytuowane w następujących przedziałach:

- między lodówką a zlewozmywakiem 120-210 cm,

- między zlewozmywakiem a płytą kuchenną/piekarnikiem 120-210 cm,

- między płytą kuchenną/piekarnikiem a lodówką 120-270 cm.

Zasada trójkąta roboczego może być zrealizowana w kuchni w kształcie litery U i L, a także w kuchni dwurzędowej. Nieco bardziej problematyczna może być realizacja jej na planie kuchni z wyspą.

Configurator Konfigurator mebli

Nasi partnerzy

Tel.
mail.
Logo Logo Blum logo Hafele logo