Kuchnie

Kuchnie

Kuchnia przede wszystkim musi być funkcjonalna, co można uzyskać dzięki podzieleniu jej na strefy: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania, gotowania/pieczenia.

Strefa zapasów obejmuje potrzebne w kuchni produkty spożywcze, zatem należy pamiętać o tym, aby lokalizacja tej strefy nie utrudniała do nich dostępu. Powinna znajdować się blisko wejścia od kuchni, ponieważ to tu wypakowywane są zakupione produkty. Pomocnym może okazać się blat, na którym będzie można je położyć. W tej strefie powinna się znaleźć lodówka, pojemne szafki oraz szuflady.

Strefa przechowywania jest przeznaczona na wszelkie akcesoria kuchenne, sztućce, naczynia czy zastawę stołową, jednak każdy element powinien mieć określone miejsce. W pobliżu strefy przechowywania powinna znajdować się zmywarka, aby zmniejszyć pokonywany dystans podczas jej opróżniania.

Strefa zmywania powinna mieścić w centrum zlewozmywak i/lub zmywarkę, zatem powinna być ściśle powiązana ze strefą przechowywania. Ważnym elementem jest miejsce do suszenia naczyń. Można umieścić także specjalną szufladę zlewozmywakową, w której będą przechowywane przybory do zmywania – w tej sposób kuchnia będzie schludna. Podczas planowania tej strefy należy pamiętać o pojemnikach na odpady.

Strefa przygotowywania jest najważniejszym miejscem w kuchni, zatem powinna być zlokalizowana w jej centrum. Głównym elementem jest blat roboczy, z którego powinien być łatwy dostęp do wszelkich narzędzi kuchennych znajdujących się w strefie przechowywania. Pracę podczas przygotowywania posiłków ułatwia umieszczenie często używanych produktów żywnościowych w pobliżu blatu roboczego, zatem należy pamiętać o oddzielnym miejscu na przyprawy czy olej, a także pojemnikach na takie produkty jak mąka. Istotna jest także szafka z gniazdkiem elektrycznym, do którego podłączony będzie czajnik. Do ewentualnych szafek wiszących powinno być przymocowane oświetlenie, które padałoby wprost na blat roboczy. W tej strefie szczególnie funkcjonalne są głębokie szuflady.

Strefa gotowania/pieczenia powinna być zlokalizowana obok strefy przygotowywania. Powinna się tu znaleźć płyta grzewcza, piekarnik, pochłaniacz pary i ewentualna kuchenka mikrofalowa – sprzęty te można zabudować wysokimi szafami. Serwowanie potraw ułatwi mały blat, na którym będzie można je położyć. Należy pamiętać o szufladach na garnki i pokrywki. Akcesoria do pieczenia takie jak blachy czy foremki powinny się znaleźć obok piekarnika.

Rozmieszczenie stref nie może być przypadkowe. Dla użytkownika praworęcznego strefy powinny być zaplanowane zgodnie ze wskazówkami zegara, natomiast dla użytkownika leworęcznego – odwrotnie.

Warto także pamiętać o odpowiednim przyporządkowaniu akcesoriów do właściwych poziomów. Rzeczy używane ciągle powinny znajdować się szufladach, do których jest nam najłatwiej sięgać. Te używane często powinny mieć swoje miejsce w szufladach zlokalizowanych niżej lub wyżej tych, których używamy najczęściej. Rzeczy używane sporadycznie mogą być umieszczone w szafkach znajdujących się najwyżej. Takie rozmieszczenie pozwoli uniknąć zbędnego schylania lub rozciągania się.

Rozmieszczenie stref z łatwością można dostosować do rodzajów kuchni, o których mowa była w poprzednim artykule.

 

Configurator Konfigurator mebli

Nasi partnerzy

Tel.
mail.
Logo Logo Blum logo Hafele logo