Przechowywanie w kuchni

Czy zdarza Wam się narzekać na brak miejsca w kuchni? Duże rodziny i miłośnicy gotowania z pewnością marzą o pojemnym miejscu do przechowywania wszystkich produktów. Przychodzimy z pomocą i radzimy, jak zorganizować kuchnię, która pomieści nawet największe zapasy.

Jeśli temat Was zainteresował, dajcie znać w komentarzach, a udostępnimy Wam link do artykułu!

Niezależnie od metrażu, kuchnia zawsze okazuje się za mała, aby pomieścić wszystkie niezbędne przedmioty i produkty. Choć nie jesteśmy w stanie powiększyć szafek, możemy wykorzystać je bardziej racjonalnie. Po uporządkowaniu zawartości szafek i szuflad, okazuje się, że są znacznie bardziej pojemne, niż myśleliśmy.

W celu uniknięcia bałaganu w szufladach, narzędzia i sztućce warto przechowywać w przeznaczonych do nich organizerach. Dzięki temu zawartość szuflady będzie się prezentować schludnie, a my nie będziemy tracić czasu na szukanie interesującego nas przedmiotu. Dodatkowo odpowiednie zorganizowanie płytkich szuflad zwiększy ich pojemność.

Uporządkowana powinna być także zawartość szuflad na produkty spożywcze. Produkty sypkie powinny znaleźć się w przystosowanych do tego celu pojemnikach, które zapobiegną także ich wysypywaniu się. Ponadto takie rozwiązanie ułatwi uzupełnianie zapasów dzięki możliwości szybkiego sprawdzenia braków.

Dodatkowe miejsce możemy uzyskać dzięki przeniesieniu niektórych przedmiotów z szuflad na ścianę. Umożliwią nam to półki i listwy magnetyczne, na których będziemy mogli przechowywać noże kuchenne i produkty spożywcze. Na rynku można spotkać także półki z haczykami na kubki, ścierki czy nawet patelnie. Co więcej, wyeksponowane w ten sposób narzędzia staną się swoistą dekoracją kuchni, a korzystanie z nich będzie ułatwione.

W miarę możliwości warto zorganizować w kuchni spiżarnię, która uporządkuje zapasy. Spiżarnia w postaci oddzielnego pomieszczenia jest raczej rozwiązaniem dla posiadaczy domów i większych mieszkań, jednak można ją wydzielić także na mniejszym metrażu.

Najlepszym sposobem na spiżarnię w małym mieszkaniu jest zorganizowanie jej w oddzielnej szafce w kuchni. Sprawdzą się tutaj szafki cargo, które umożliwią całkowite wykorzystanie przestrzeni w kuchni. Odległości pomiędzy koszykami są regulowane, zatem powinny być dopasowane do przechowywanych w nich produktów, aby jak najlepiej wykorzystać całą przestrzeń. Kosze w szafkach cargo wysuwają się na całą swoją głębokość, co niweluje konieczność przerzucania produktów w celu znalezienia konkretnego. Dzięki temu unikamy bałaganu oraz mamy pełen wgląd w składowane produkty.

Innym sposobem na wydzielenie spiżarni w kuchni jest zorganizowanie jej we wnęce w ciągu zabudowy kuchennej. Najlepiej, aby taka spiżarnia została zamknięta drzwiami przesuwnymi, które wymagają mniej miejsca niż te otwierane. Najwygodniejsze w użytkowaniu będą półki wiszące, które ułatwiają dostęp do produktów. Odległości pomiędzy nimi powinny być różne, aby móc przechować zarówno małe słoiki, jak i wysokie butelki – dzięki temu pomieszczenie będzie w pełni wykorzystane.

W dużych domach warto rozważyć zorganizowanie klasycznej spiżarni w piwnicy lub, w przypadku jej braku, w chłodnym i całkowicie zacienionym miejscu. Klasyczna piwnica powinna być odcięta od ogrzewania i światła dziennego, aby panująca w niej temperatura nie przekraczała 16oC. Takie warunki sprzyjają dużej wilgotności, która, choć pożądana, powinna być kontrolowana. W tym celu należy zamontować wentylację grawitacyjną lub umożliwić dopływ powietrza poprzez podcięcie wentylacyjne w drzwiach do spiżarni.

Klasyczna spiżarnia w piwnicy stanowi doskonałe miejsce do składowania ze względu na panujące w niej warunki sprzyjające przechowywaniu produktów spożywczych. Na małym metrażu także możliwe jest wydzielenie równie praktycznej spiżarni. Ulokowanie jej we wnęce lub w szafce z systemem cargo pozwala zorganizować nawet duże zapasy. Odpowiednio składowane powinny być także narzędzia, a ich nadmiar może być wyeksponowany na ścianie. Takie rozwiązanie zwolni miejsce w szufladach oraz stanie się swoistą dekoracją kuchni.

12 lutego 2020