Jak mieć estetyczną kuchnię na wymiar

Czy zastanawialiście się, dlaczego próby upiększania wnętrza często kończą się fiaskiem? W najnowszym artykule podpowiemy Wam, jak nie przesadzić z dekoracjami w kuchni.

Dekorowanie kuchni kojarzy się jednoznacznie – z ustawianiem zbędnych przedmiotów, które bardziej stanowią przeszkodę w pracy niż przyjemność dla oka. Nowoczesne kuchnie nie bez powodu rezygnują z tradycyjnych bibelotów na rzecz nieoczywistych dekoracji.

Upiększając kuchnię, warto postawić na praktyczne rozwiązania pełniące również funkcję dekoracyjną. W tej roli doskonale sprawdzą się nowoczesne sprzęty AGD, które nie tylko ułatwią pracę, ale dodadzą także wnętrzu charakteru. Na blacie mogą być wyeksponowane mniejsze urządzenia takie jak barwny ekspres do kawy czy robot kuchenny w tym samym kolorze. Takie sprzęty czyścimy znacznie częściej niż ozdoby, z których na co dzień nie korzystamy, dzięki czemu zapobiegamy odkładaniu się kurzu w kuchni. Dodatkową dekoracją może być nieoczywista lodówka czy designerski zlewozmywak.

Całkowity brak dekoracji sprawia, że pomieszczenie nie jest spersonalizowane, a co za tym idzie – surowe i nieprzyjemne. Funkcję dekoracyjną w kuchni coraz częściej pełnią narzędzia i produkty znajdujące się w każdym mieszkaniu. Estetyczne butelki z oliwą i słoiki z przyprawami doskonale prezentują się na półkach wiszących, które eksponują wyłożone na nich przedmioty i ułatwiają dostęp do nich. Noże kuchenne mogą być wywieszone na listwie magnetycznej, z kolei patelnie i kubki – na półkach z haczykami. Przeniesienie narzędzi na ścianę zwalnia także miejsce w szufladach, co umożliwia jak najlepsze wykorzystanie przestrzeni w małej kuchni.

Każde pomieszczenie ocieplają rośliny, a w kuchni najlepiej sprawdzą się zioła w doniczkach, które stanowią doskonały dodatek to potraw. Zamiast stawiania ich na parapecie warto rozważyć zawieszenie doniczek na ścianie. Zioła mogą zawisnąć pojedynczo lub tworzyć zróżnicowaną kompozycję zielną, prezentując się jako żywy obraz.

Nieoczywistą dekoracją każdego pomieszczenia jest także oświetlenie. Designerskie lampy są wyszukanym dodatkiem do nowoczesnej kuchni, a te nisko zwieszone nad stołem kuchennym są już niemal obowiązkowym elementem. Należy zadbać także o żarówki. Na rynku dostępne są stylowe modele, które same w sobie są ciekawą ozdobą. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na barwę i natężenie światła, którym możemy wyodrębnić strefy w kuchni. Blat roboczy powinien być dobrze oświetlony, aby ciemność nie utrudniała pracy przy nim. W tym miejscu możemy zastosować ozdobne kinkiety lub oświetlenie zamontowane pod zabudową górną. Blat zacieniony przez zabudowę górną może być oświetlony punktowo lub za pomocą taśmy dającej równomierną taflę światła. Warto także światłem wyeksponować ewentualną wyspę, która często stanowi centralny punkt pomieszczenia. Nieco stłumione, ciepłe światło powinno oświetlać stół, przy którym w głównej mierze oczekujemy światła przyjemnego dla oka.

Należy pamiętać, że wszelkie nieestetyczne efekty najczęściej osiąga się z powodu braku spójności. Powinniśmy zatem zadbać o wykorzystywanie współgrających ze sobą, powtarzających się faktur, materiałów i kolorów. Wszystkie elementy powinny także pasować do stylu, w jakim została zaprojektowana kuchnia – w ten sposób unikniemy chaosu i przepychu, który bywa kiczowaty, gdy niepożądany.

12 lutego 2020